Svetski dan hrane 2017


19. oktobar, 2017

Nastavljamo tradiciju obeležavanja Svetskog dana hrane kao sastavni deo godišnje manifestacije "Ekološki dani Bora". Šta smo vam priredili ovoga puta možete da pogledate u agendi, a mesto održavanja biće u Narodnoj biblioteci u Boru, u četvrtak 19. oktobra sa početkom u 18 časova. Dobro došli!

world water day

XII Međunarodni simpozujum „Reciklažne tehnologije i održivi razvoj“


6. septembar, 2017

Povodom XII Međunarodnog simpozujuma „Reciklažne tehnologije i održivi razvoj“ koji će biti u organizaciji Tehničkog fakulteta u Boru od 13. do 15. septembra 2017. u hotelu „Jezero“ na Borskom Jezeru, učestvuje i Društvo mladih istraživača Bor (DMI) sa partnerima na projektu CSOnnect. U saradnji sa DMI, organizuje se 14. septembra od 11:45 do 13 časova poseban studentski simpozijum, a istog dana sa početkom od 15 časova i okrugli sto „Upravljanje rudničkim otpadom – aktuelni problemi“.

Svetski dan kretanja za zdravlje i Međunarodni dan sporta


7. april, 2017

Pešačenje na visoravni Dubašnica, pod sloganom "Hodi, trči radi zdravlja", održaće se u organizaciji asocijacije "Sport za sve" 9. aprila sa polaskom u 10 sati ispred Doma kulture u Boru. Pozivaju se svi zainteresovani, bez obzira kojoj generaciji pripadaju, da učestvuju u ovoj manifestaciji, kojom će se obeležiti Svetski dan kretanja za zdravlje i Međunardoni dan sporta. U slučaju lošeg vremena čitav poduhvat se odlaže. U organizaciji ovog događaja učestvuju i Društvo mladih istraživača Bora, Planinarsko društvo "Crni vrh" i Kancelarija za zaštitu životne Sredine opštine Bor.

Svetski dan zdravlja 7. april


5. april, 2017

Povodom Svetskog dana zdravlja, organizovaće se u Narodnoj biblioteci u Boru, 6. aprila tribina o teškoćama depresije i kako se ona sprečava, zatim podela nagrada za likovne radove predškolske dece ustanove "Bambi", a na sam datum manifestacije 7. aprila, Medicinski centar će u jutarnjim časovima od 8:00 do 10:00 sprovoditi proveru stanja šećera i krvog pritiska za šire građanstvo u porostorijama biblioteka. Takođe, istoga dana u 13:30 časova u sali Doma zdravlja u Boru održaće se stručno predavanje za lekare na temu prevencije depresije. Obeležavanje ovog datuma se održava tradicionalno više od decenije u organizaciji Društva mladih istraživača, kao sastavni deo programa Ekoloških dana Bora, koji se sprovodi po različitim temama tokom cele godine.

Svetski dan šuma, voda i meteorologije


20. mart, 2017

Povodom svetskih dana šuma, voda i meteorologije, Društvo mladih istraživača organizuje tribinu koja će se održati u Narodnoj biblioteci Bor u sredu 22. marta 2017. sa početkom u 18,00 časova.

Program:world water day

18,00 - 18,10 Prezentacija o nafti kao zagađivaču vode, grupa učenika IV razreda Tehničke škole Bor, mentor Milena Doberšek 

18,10 - 18, 25 Prezentacija: Borska reka - dokle zagađenje veka, Sanela Božinović, doktorant Tehničkog fakulteta Bor ispred Društva mladih istraživača Bor 

18,25 - 18,40 Prezentacija: Obnovljivi izvori energije - solarna energija i biomasa, dr Ljubiša Bučanović, Čitaonica Evropa

18,40 Diskusija

Organizatori:

  • DRUŠTVO MLADIH ISTRAŽIVAČA BOR
  • GRAĐANSKA ČITAONICA "EVROPA"
  • TEHNIČKA ŠKOLA BOR
  • UDRUŽENJE "VILLAGE"
  • ASOCIJACIJA ZA RAZVOJ BORA
  • FONDACIJA "DR BERISLAV RISTIĆ BERKO"
  • NARODNA BIBLIOTEKA
  • KANCELARIJA ZA ŽIVOTNU SREDINU

Obuka iz javnog zagovaranja


21. februar, 2017

Na pripremama i obuci za tehnike javnog zagovaranja, koje su priredili Građanska inicijativa iz Beograda sa udruženjem Kokoro iz Bora, učestvovali su i članovi Društva mladih istraživača sa kolegama iz Građanske čitaonice. Tokom 19. i 20. februara, polaznici su zahvaljujući predavačima Tatjani Matijaš i Vladimiru Đukanoviću, savladali načine na koje se sastavlja uspešan plan javnog zagovaranja i postupke njegovog postepenog sprovođenja. Saradnja će se nastaviti sve do 31. marta, na daljoj praktičnoj primeni pod sugestijama i pomoći koju će obučavaoci pružati našim udruženjima kako bi se zacrtani ciljevi iz kampanja postigli i ostvarile vrednosti za koje se zalažemo.

Društvo mladih istraživača Bor u tesnoj vezi sa Građanskom čitaonicom iz Bora i ostalim partnerima uključenim u projekat CSConnect ( programa jačanja nevladinih organizacija u oblasti zaštite životne sredine), radiće na javnom zagovaranju povećanja transprentnosti definisanja budžetskih stavki Opštine Bor, koji se tiču zaštite životne sredine, a sve u sklopu opšteg zalaganja za primenu Arhuske konvencije u donošenju odluka od značaja za ekologiju u lokalnim samoupravama. Za šire informacije o programu CSConnect i naporima koje preduzima mreža naših partnera posetite naš sajt.

Svetski dan ekološkog obrazovanja


31. januar, 2017

Povodom Svetskoga dana ekološkog obrazovanja 31. januara, održana je tribina o značaju Arhuske konvencije u lokalnim zajednicama, u Narodnoj Biblioteci u Boru, koju je organizovalo Društvo mladih istraživača sa svojim partenirma na projektu CSConnect. Time je ujedno i započet ovogodišnji ciklus Ekološki dani Bora 2017. Naš saradnik Toplica Marjanović, predstavio je prava građana na dostupnost informacija od značaja za zaštitu životne sredine, načine učešća javnosti u donošenju odluka koja se tiču ekologije i sredstva pravne zaštite u ovoj oblasti. Na tribini se razvila diskusija o potrebi većeg medijskog prostora u borskoj opštini za probleme zagađenja prirode, zatim dosadašnjoj praksi komunikacije sa državnim organima u pogledu definisanja prostornog plana Bora i okoline. Dogovoreni su sastanci predstavnika projekta CSOnnect sa zainteresovanima iz drugih ekoloških organizacija i mesnih zajednica koje su direktno ugrožene rudarstvom i flotacijskim postrojenjima.

top